Mensur

Porović

U BKC-u otvorena izložba Mensura Porovića: “Moja priča“ pred sarajevskom publikom

 

moija-prica-1

"Moja priča“, petnaesta samostalna izložba Mensura Porovića, otvorena je sinoć u Galerijskom prostoru Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu. Riječ je o izložbi koja je retrospektiva Porovićevog slikarskog opusa iz posljednjih petnaest godina djelovanja.

- Veoma mi je drago da sam imao priliku radove, koji su nastajali posljednjih 15 godina, objediniti u jednu cjelinu te ih predstaviti u okviru “Moje priče“. Čak je i meni samom bilo zanimljivo vidjeti kako se taj ciklus slika razvijao do danas – istakao je Porović.

Predstavljeno je 76 radova, slike od velikog formata do minijatura u tehnikama ulje, akril, crtež… a „Moja priča“ je umjetnikova poslijeratna priča radova. Za Porovićeve radove prije rata Nikola Kovač istakao je da su to „lirski raspjevane slike“, dok su za današnje kritičari, između ostalog, kazali „Njegova slikana platna postaju primjeri apstraktnog kolorističkog ekspresionizma. Njegovo slikarstvo je izraz bogate maštovitosti i istančane filozofije, koja se na platnu pretvara u slikarsku igru, putem koje umjetnik gradi svoje slike. Slikarstvo Mensura Porovića je slikarstvo moćne geste…”

Opširnije...

Mensur Porović predstavio izložbu "Tragom sna" u Gazi Husrev-begovom Hanikahu

 

01

 

Velika samostalna izložba umjetnika Mensura Porovića pod nazivom "Tragom sna“ otvorena je 24.7.2015.godine u Gazi Husrev-begovom Hanikahu u Sarajevu. Umjetnik je predstavio radove koji su nastajali posljednjih pet godina, a novi slikarski ciklus je jednostavni i svježi iskorak u traženju sopstevnog likovnog izraza. Porović temu za gradnju slika pronalazi u podsvijesti koja se oslobađa u snovima, a svako slikarsko djelo govori o neograničenoj raznovrsnosti i neponovljivosti slikarskih rješenja koji su ostvareni bojom.

Opširnije...

Porović i Čistopoljski se izložbom predstavili beogradskoj publici

9

Akademski bh. umjetnici iz Sarajeva Mensur Porović i Boris Čistopoljski sinoć su u galeriji "Uroboros" u Beogradu prvi put izložili djela pred tamošnjom publikom.

Izložbu slika i grafika, članova Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), posjetio je veliki broj srbijanskih umjetnika, a otvorili su je svjetski poznati muzičari braća Ratko i Radiša Teofilović izvođenjem sevdalinke na jedinstven način.

Kako se navodi u saopćenju povodom izložbe, zanimljivo je da će upravo braća Teofilović 7. novembra s Miroslavom Tadićem, jednim od najuspješnijh gitarista rođenih u BiH, održati koncert na 18. Jazz Festu u Sarajevu.

Opširnije...